Mobiele apps & toegankelijkheid
Schermstand
De meeste mensen gebruiken hun mobiel in zogenoemde portret-stand (portrait). Vaak draaien ze hun scherm pas als ze een video bekijken of een game willen spelen. Die horizontale stand (landscape) is voor sommige mensen juist de norm. Zeker als je in een rolstoel zit, daar is vaak je mobiel enerzijds of anderzijds vergrendeld in één stand. Een toegankelijk app houdt daar rekening mee en zal dus in beide standen goed bedienbaar zijn.
Grote raakvlakken
Een mobiele app met heel kleine linkjes om maar zoveel mogelijk informatie in een scherm te proppen. Zelfs mensen zonder beperking hebben soms moeite om dan het goede linkje of knopje aan te klikken. Zorg er dus voor dat er voldoende ruimte is om op een link of knop te klikken door grote raakvlakken te maken. Zorg ook dat menu’s veelal los staan en niet mee zweven in app, dat neemt vaak onnodig veel ruimte in.
Beveiliging versus voorlezen
Er zijn apps die andere apps voorlezen. Dat is handig, als je bijvoorbeeld slechtziend bent. Helaas laten niet alle apps het toe dat er voorgelezen wordt. Soms is er (onnodig) voor een streng beveiligingsbeleid gekozen, waardoor de app de gebruiker beperkt tegelijk een andere app te draaien. Zorg voor een goede beveiliging van je app, maar onthoud dat helemaal dichttimmeren ook niet altijd nodig is.
Kleuren, contrast en lettertypes
Net als bij een reguliere website geldt ook hier weer: let op kleurgebruik en contrast. Zorg dat er genoeg verschil bestaat tussen een achtergrond en een tekst. Laat tekst niet zomaar over afbeeldingen heenlopen, zorg altijd voor een achtergrond. Houd de lettertypes leesbaar en hou een goede lettergrootte aan. Heb je een mogelijkheid om een contrastoptie in te bouwen, waarbij de app in zwart-wit wordt weergegeven? Zeker doen!
Symbolen
Probeer het gebruik van symbolen te beperken. Dat is moeilijk, want het is zo fijn dat ze weinig ruimte innemen. Maar toch is het niet voor elke senior duidelijk wat een delen knop is, of dat drie puntjes voor meer opties staan. Ook is er een groot verschil van begrip tussen een iPhone/iPad gebruiker en een Android gebruiker. De symbolen verschillen en dat brengt verwarring als je in je app voor de één of voor de ander kiest. Kun je het ook uitschrijven? Doe dat dan.
Hulp nodig?
Wil je helemaal van nul beginnen en een toegankelijke app laten bouwen? Of heb je al een app en wil je graag dat wij kijken hoe toegankelijk deze is? Neem vooral contact met ons op. We helpen je graag!